top of page

KOM I BALANS INFÖR SOMMAREN MED MIN NYA APP


Hur återtar man balansen när tanke, känsla och kropp kommit i otakt med varandra? Vi vet alla hur det känns, man vill en sak i tanken, känslan drar åt ett annat håll och kroppen får liksom bara hänga med fast den inte riktigt orkar.

Vi lever i ett samhälle där det är fint att vara aktiv, att ständigt ha nya mål. Då är man betydelsefull. Stressen visar att jag är upptagen, att jag presterar, att jag har något på gång. Frågan uppstår; har jag blivit beroende av att hålla mig sysselsatt?

Du känner kanske igen dig i det följande. Du har jobbat en hel vecka och verkligen sett fram emot helgen, att kunna slappa och inte ha några tider att passa. Vad händer då? Helt plötslig kommer du på dig själv med att tacka ja till tre olika aktiviteter innan du hunnit äta färdigt din lördagsfrukost. Hur blev det så? Du som såg fram emot att inte ha något inbokat! Samma sak med semestern. Här har man längtat ett helt år efter att bara vara ledig, att inte vara bunden av något schema att bara få ta det i sin egen takt. Vad händer då? Helt plötsligt blir man rastlös och kommer på tusen saker som man vill hinna med innan det är dags att börja arbeta igen.

Sådana exempel speglar en djuprotad vana i det mänskliga beteendet som orsakas av kemiska obalanser i vår hjärna. Dopamin är nyckelpunkten. Dopaminet som är hjärnans egen belöningsdrog är högst beroendeframkallande. När dopaminet frisätts i hjärnan uppstår en kortvarig känsla av tillfredsställelse, glädje och avslappning. Dopaminet är därför en av de mest pådrivande faktorerna till att vi ständigt håller oss sysselsatta, vare sig det handlar om att ta på sig för mycket uppgifter eller att ständigt kolla på sociala medier. Vi får en kortvarig tillfredställelse och sen kräver hjärnan en ny kick, mer aktivitet, ny belöning. Över tid dras vi in i en ond cirkel av aktivitet och belöning. Vi har börjat utveckla ett aktivitetsberoende. Inte ens när vi har tid att koppla av kan vi sluta vara sysselsatta. När vi försöker uppstår en inre rastlöshet som kan jämföras med abstinensbesvär.

När vi ständigt är aktiva har vi inte heller tid att känna efter hur kroppen mår. Vi slutar att lyssna på signalerna om behov av vila och återhämtning. Låter det bekant?



Konsten att bibehålla ett inre lugn mitt i all aktivitet

Går det att vara aktiv och ändå behålla ett inre lugn? Det är det som kallas konsten att odla ett varande i ”görandet”. Det innebär att kunna utföra sina aktiviteter med bibehållen medveten närvaro, en förankring i det nuvarande ögonblicket som inte låter tanken eller känslan skena iväg in i framtiden. Inom Basal kroppskännedom talar man om den medvetna närvaron i nuets ögonblick och inom Feldenkraismetoden om vittnespositionen. Denna medvetna närvaro hjälper dig att bryta ditt dopaminrelaterade beroende av de snabba kickarna och får dig att återta balansen i ditt liv igen.

Du kan läsa mer om vittnespositionen i min bok Återta balansen - Låt tanke, känsla och kropp bli sams när du är stressad. Praktisk vägledning i att förankra den får du genom att lyssna på övningen Minska din stress på min hemsida eller i min nya app, Eva Moberg - Övningar & Teori, som nu finns att ladda ner gratis på App Store och på Google Play.

EN NY APP

Eva Moberg - Övningar & Teori En gratis app för tanke, känsla och kropp

I min nya app finner du verbalt vägledda övningar som ger en god hjälp på vägen. Genom teori och enkla kroppsmedvetenhetsövningar vägleder appen dig så att du kan byta perspektiv och se möjligheter istället för att fokusera på problem.






Comments


Läs också:
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page